Desperado klasse apart in Isah Hengstencompetitie

De eerste deelnemer in de Isah Hengstencompetitie klasse Z/ZZ-Licht/ZZ-Zwaar, die in handicap werd verreden, was de hengst Diëgo (Negro uit Ballerina II van Don Gregory, fokker M. v.d. Berkmortel uit Helmond) onder Diederik van Silfhout. In zijn correcte Z-proef kreeg hij een 8 voor de stap en draf, algemene indruk en souplesse en gedragenheid, en een 8.5 voor zijn galop. Juryvoorzitter Gert van der Hoorn: “Diego beschikt over opvallend veel tact en regelmaat in draf, waarin hij iets meer afdruk mag hebben. Hij galoppeert heel gemakkelijk en viel vooral op in de galopoefeningen, waarin hij eveneens veel balans toonde.

Daarna was het de beurt aan de Ufo-zoon Dark Pleasure (Ufo uit Wild Pleasure elite IBOP-dres van Jazz), voorgesteld door Gerdine Maree. Het fokproduct van W.L. Plaizier uit Heerjansdam toonde veel lichaamsgebruik in stap en kreeg een 7.5. Opvallend was zijn lichtvoetige draf en mooie voorhand, waarvoor hij een 8.5 ontving. De lichtvoetige galop, waarin Dark Pleasure veel balans toont, werd beloond met een 8. Gert van der Hoorn: “De hengst was mooi nageeflijk en toonde veel souplesse: een 8.5, en dat cijfer krijgt hij ook voor de algemene indruk.

Hans Peter Minderhoud kwam in de ring met de voorheen door Marieke van der Putten gereden Dark President D&R (Wynton uit Lola-G pref prest ster van G.Ramiro Z, fokker J. Gordijn uit Sint-Oedenrode). De actieve stap, waarin de hengst een goede schoudervrijheid liet zien, kreeg een 8.5. Gert van der Hoorn: “De hengst heeft een hele goede, expressieve draf met veel kwaliteit. Gewoon top. Een 9.5!” Ook in de overtuigende galop toonde de zwarte een goede balans en bewegingsmechaniek: goed voor een 8.5. Verder op het protocol een 9 voor gedragenheid en souplesse en een 8.5 voor de algemene indruk.

Desperado (Vivaldi uit Sarita keur pref van Havidoff, fokker fam. Andeweg uit Randwijk) imponeerde onder Emmelie Scholtens. “Een heel mooi gereden proef, waarin de zuivere en onstpannen uitgestrekte stap een van de sterkste punten is, een 9.”Aldus de juryvoorzitter. “Desperado heeft een heel constante manier van draven, met een mooie voorhand, heel veel techniek, en een hele goede manier van schakelen. Een 9.” Ook in de galop kwam de hengst goed tot zijn recht in met name de makkelijke manier van schakelen, waarbij hij mooi terug komt op het achterbeen. Met een 8.5 voor de galop, een 9 voor de gedragenheid en souplesse en tevens een 9 voor de algemene indruk imponeerde de zwarte hengst niet alleen het publiek maar ook de jury.

Charmeur (Florencio uit Trendy elite pref van Jazz, fokker H. van Helvoirt uit Rosmalen) toonde onder Madeleine Witte zijn kwaliteit in de proef op ZZ-Zwaar niveau. De goed zuivere stap vertoonde iets spanning, en leverde een 7 op. Maar in draf en galop revancheerde de hengst zich met tweemaal een 9.5. Van der Hoorn: “De draf van Charmeur is gewoon fantastisch, ook tijdens de oefeningen blijft hij actief en bijzonder expressief, waarbij hij mooi opwaarts loopt met een goede buiging in de gewrichten. De galop is het zelfde verhaal: hij toont hier bijzonder veel techniek en activiteit, veel sprong en hij komt goed terug op het achterbeen.” Met nog een 9 en een 8.5 zeer fraaie punten voor de stoere vos.

De laatste deelnemer was Cupido (Daddy Cool uit Promise elite prest sport-dres van Jazz, fokker F. van Stiphout uit Hegelsom). De eerder door José van Haaren gereden hengst werd voor het eerst in Zuidbroek voorgesteld door Diederik van Silfhout. Die reed hem vanavond in de ZZ-Licht proef naar een 8 voor de stap en gedragenheid/souplesse en een 8.5 voor de draf, de galop en de algemene indruk. Van der Hoorn: Cupido stapt bijzonder goed: zuiver en goed in tact. In draf heeft de hengst een goede manier van lopen. Het mag wellicht iets meer gedragen, maar hij behoudt veel kwaliteit in de oefeningen. Ook in het uitstrekken toonde hij veel balans, ruimte en activiteit. Opvallend in de uitgestrekte galop is dat hij daarin bijzonder veel ritme heeft en goed van de grond komt. Hij verzamelt ook heel goed.” Het leverde hem een totaal van 83 punten op vandaag.

En na deze zes combinatie kon de balans worden opgemaakt. De winnaar van vandaag én de competitie was Desperado en Emmelie Scholtens. Eigenaren Ad Valk en Teunis Andeweg werden uitgenodigd voor de huldiging. Plaatsen 2 en 3 waren voor Dark President D&R en Charmeur.

Daguitslag Hengstencompetitie klasse Z/ZZ-L/ZZ-Z

Einduitslag Hengstencompetitie klasse Z/ZZ-L/ZZ-Z