Zweeds top-talent Jonna Ekberg aan het woord...

Zweeds top-talent Jonna Ekberg aan het woord...

Ze is ondertussen één van de leading riders van de Belgische Stephex Stables en behaalt dan ook de ene klassering na de andere. Equnews vond dus dat het hoog tijd was voor een gesprek met de jonge Zweedse amazone Jonna Ekberg.


Hoe ben je precies begonnen met paardrijden?


Ik ben al op heel jonge leeftijd begonnen, ik denk zelfs dat ik de eerste keer amper drie jaar oud was. Ik reed toen alleen op kleine pony's. Op mijn zesde ben ik pas echt lessen beginnen te volgen. Ik heb mijn eerste pony gekregen toen ik dertien jaar was en sindsdien ben ik nooit meer gestopt.


Hoe ben je bij Stephex Stables terecht gekomen?


Toen ik twintig jaar was, heb ik besloten om naar Engeland te verhuizen. Ik wilde echt een carrière in het springen uitbouwen en Zweden bleek daar niet de uitgelezen plaats voor. In Engeland heb ik voor Angelie van Essen en James Davenport gewerkt. Daarna ben ik naar België verhuisd om voor Abdel Saïd te werken. Nadat ik 2,5 jaar voor Abdel gewerkt had, heeft Stephan Conter mij aangeboden om voor Stephex te rijden. We hebben elkaar tijdens een concours ontmoet en hij zag ik mij de juiste persoon voor de job.jonna_ekberg_sweden3


Hoe bevalt het leven in België?


Ik vind het hier echt super, zeker op Stephex. De faciliteiten zijn geweldig en we hebben hier echt een zalig leven. Ik houd ook van België als land en ik ben dol op de verschillende concoursen die hier georganiseerd worden. Op dat gebied kan ik mij ook gelukkig prijzen, Stephex ligt vrij centraal in België waardoor we in de buurt van verschillende interessante concours liggen. Natuurlijk mis ik Zweden maar aangezien ik met paarden wil werken, kan ik mij geen betere plaats voorstellen om te leven. Stephex Stables is echt een droom.


Hoe ziet een gemiddelde dag er voor jou uit?


Het grootste deel van mij dag bestaat uit paardrijden. Ik begin 's morgens en ik rijd ongeveer zeven à acht paarden per dag. Van maandag tot woensdag zijn we thuis en woensdag vertrekken we dan meestal naar een concours. Mijn groom pakt dan alles in zodat ik het werk thuis nog gedaan krijg.


Neem je tijdens het concours ook de tijd om de buurt te verkennen?


Dat hangt ervan af, maar meestal niet. Ik ben al op verschillende mooie concoursen in mooie steden geweest en ik wou dat ik meer tijd had om in die steden ook wat bezienswaardigheden te bezoeken. Maar tijdens de concours ben je altijd zo druk bezig. De schema's zijn ook zo opgesteld dat je eigenlijk heel de dag bezig bent. Natuurlijk heb ik wel al iets van de wereld gezien, maar niet zoveel als ik zou willen.


Hoe voelt het om tijdens een concours van je eigen stal aan de start te komen?


Het is een speciaal gevoel. Voor ons is het eigenlijk vrij raar omdat we hier elke dag werken, maar tijdens zo een concours herken je je eigen stal niet eens. Maar het is natuurlijk ook een hele fijne ervaring omdat het hele Stephex team tijdens zo een concours aan de start komt, dat gebeurt niet vaak. We zijn heel trots op dit concours omdat het gewoon een geweldige wedstrijd is. De Stephex Stables ontlenen zich ook heel goed tot de organisatie van een concours van dit kaliber.


Voel je meer druk om tijdens de Stephex Masters goede resultaten neer te zetten?


Ja en nee. Natuurlijk wil je altijd goede resultaten neerzetten, onafhankelijk van het concours waar je aan de start komt. Maar natuurlijk wil iedereen hier extra zijn best doen omdat je een thuiswedstrijd rijdt. Iedereen legt zichzelf een beetje meer druk op om goed te presteren. We willen allemaal zo goed mogelijk ons best doen. In Knokke, toen Daniel won, voelde zijn overwinning dan ook aan als een overwinning voor ons allemaal. Je rijdt verschillende jonge paarden.


Hoe stoom je hen klaar voor het grote werk?


Meestal ga ik in het begin van het jaar met hen een paar weken op tour. Vorig jaar heb ik bijvoorbeeld enkele weken de Sunshine Tour gereden, een geweldigde wedstrijd voor jonge paarden als je het mij vraagt. Op die manier kunnen ze veel ervaring opbouwen en veel rondes springen. De 7-jarige paarden neem ik meestal mee naar grotere internationale shows waar een Youngster Tour georganiseerd wordt. Die wedstrijden zijn heel goed om ervaring op te bouwen. Soms, als ik geen tijd heb om met hen naar nationale shows te gaan, ga ik elders een oefenparcours springen. Ik probeer dit één keer in de week te doen. Op die manier komen ze op verschillende plaatsen. Daarnaast werk ik ook thuis met hen. Ik rijdt veel dressuur met hen om hen sterker te maken. Soms is het moeilijk om tijd voor de jonge paarden te vinden, zeker als je verschillende grote internationale shows na elkaar moest rijden maar we doen ons best om ook de jonge paarden zo veel mogelijk ervaring te laten opdoen. Natuurlijk hebben we thuis ook verschillende mooie pistes waar we met hen kunnen springen.


Air Pia is op dit moment je beste paard. Kan je ons wat meer over haar vertellen?


Air Pia is een superpaard en sinds dit jaar kan ik haar ook mijn toppaard noemen. Ik heb ik Knokke voor het eerste een 5* Grote Prijs met haar gereden. Ze sprong foutloos, we hadden enkel een tijdsfoutje maar daar kan zij uiteraard niets aan doen. Ze heeft zich echt op een positieve manier ontwikkeld, maar ze mist nog wat ervaring op het hoogste niveau. Ze heeft alle kwaliteiten, ze heeft een goede techniek en genoeg vermogen. Ik denk dat we een goed team geworden zijn. Ik heb het gevoel dat ze in de ring alles voor me zou doen en ik vind haar ook echt leuk op te rijden. Ze is een beetje een princes en ze houdt er ook van om op die manier behandeld te worden. Soms kan ze ook echt verlegen zijn, maar in de ring doet ze altijd haar uiterste best.


bwps0509


Welke concours zal je in de toekomst nog rijden?


Ik hoop dat ik een plaats krijg in het Zweedse team tijdens de finale van de Nations Cup in Barcelona. Maar dat hangt natuurlijk van de chef d'équipe af. Daar aan de start komen is altijd een van mijn grootste dromen geweest, maar we zullen zien wat er gebeurt. Daarna ga ik me stilaan focussen op het indoor seizoen. Het zal moeilijk worden om een plaatsje in de World Cup te bemachtigen, maar ik ga alles op alles zetten om een plaatsje te veroveren. Als dat niet lukt, ga ik enkele concoursen in België rijden. Ik zou graag, net als vorig jaar, het outdoor seizoen beginnen met een Tour.


Wat zijn je grootste doelen?


Mijn grootste droom is om een kampioenschap voor mijn land te rijden. Dat is iets wat ik echt graag zou doen. Volgend jaar is er het Europees Kampioenschap in Gothenburg. Hier aan de start komen is een grote droom, maar misschien is het nog te vroeg om hardop te beginnen dromen. Als ik een goed paard heb, zoals Air Pia nu, denk ik dat het EK niet onmogelijk is maar ik zal er hard voor moeten werken. Ik zou dit jaar graag een paar Nations Cups en een kampioenschap rijden. Ik moet nu stap voor stap gaan en dan zien hoe ver ik geraak.


Wil je nog een bepaald advies aan onze lezers meegeven?


Nooit opgeven en altijd in jezelf geloven! Je moet hard werken, zelfs als je eens een dag geen zin hebt of je het gevoel hebt dat je niet vooruit komt. Uiteindelijk zijn alle uren die je met je paarden en in het zadel doorbrengt de uren die er echt toe doen. Ik denk je altijd de vruchten plukt van hard werk. Dat is mijn mening!