Verwaarloosde paarden weggehaald bij Manage in Belgische Zutendaal

In manege Pachtershof in Zutendaal zijn donderdag weer vijf paarden in beslag genomen door de dienst Dierenwelzijn. Vorige vrijdag werden al eens vier hengsten meegenomen en overgebracht naar een paardenasiel in West-Vlaanderen. Ook dit maal is er sprake van verwaarlozing. De zoon van de uitbaatster vreest dat de overheid alle achttien paarden zal meenemen.


Aan de ellende in en rond de manege lijkt geen einde te komen. Uitbaatster Elisabeth K. werd in het kader van een onderzoek naar diefstal vorige week opgepakt. Het is tijdens een huiszoeking dat de politie van de zone MidLim verwaarloosde paarden had opgemerkt en dit had gemeld aan de dienst Dierenwelzijn van de federale overheid. De inspecteur die ter plekke een kijkje ging nemen, beaamde de verwaarlozing en liet vier hengsten meenemen. Gisteren werden om diezelfde reden nog eens vijf paarden in beslag genomen.


Kevin, de zoon van de uitbaatster, die momenteel samen met zijn zus de paarden verzorgt, ontkent niet dat er verwaarloosde paarden bij zijn. “Bij die eerste inbeslagname ging het om verwaarloosde paarden die wij elders waren gaan halen om ze bij ons te kunnen verzorgen”, zegt Kevin.


“Dit maal gaat het om vijf van onze eigen paarden.Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat de overheid er op uit is om alle paarden van onze manege mee te nemen. Maar omdat ze niet allemaal meteen gestald kunnen worden, komen ze de dieren met mondjesmaat halen. Ja, dit weegt zwaar. Vooral omdat we weten dat al onze paarden met liefde zijn behandeld en de verzorging kregen die ze nodig hadden.”


Bron: Het Belang van Limburg