Urgentieverpleegkundige getuigt over het belang van EHBO en AED op het wedstrijdterrein

Urgentieverpleegkundige getuigt over het belang van EHBO en AED op het wedstrijdterrein
Samen met Equnews probeert Guy Van Kemseke, urgentieverpleegkundige, iedereen ervan te overtuigen dat een AED levensnoodzakelijk is. Het kan het verschil betekenen tussen leven en dood, letterlijk. Het toestel is speciaal ontworpen om op kritieke momenten de hoogstnoodzakelijke shock aan het hart toe te dienen die nodig is om de persoon in kwestie een opmerkelijk grotere kans tot overleven te geven.

'Als urgentieverpleegkundige sta ik reeds tien jaar stand-by op talrijke jumpings. Met evenveel passie op zowel de regionale met tenten & hamburgers als nationale met iets meer dan hamburgers. Al snel genoeg werd ik in mijn prille carrière geconfronteerd met een reanimatie van een jonge kerel en werd het me vlug duidelijk dat in de paardensport de impact op het menselijk lichaam vrij ernstig tot levensbedreigend kan zijn. Jammer genoeg werd ik met regelmaat geconfronteerd met ongevallen - zowel zware als minder zware. En nee de oorzaak ligt niet altijd door de onervaren ruiter of de tok, die niet tot behoren wordt gedragen, of de al of niet aanwezige valvest. De ruitersport is nu eenmaal een risicosport.



Hiermee wil ik eens de nadruk leggen op het woord ‘sport’ en aan jullie organisators even de aandacht vragen : In alle sportcomplexen, stations, grootwarenhuizen en bedrijven is een AED aanwezig. Daarvoor zou ik jullie via deze weg willen vragen het belang van dit toestel in te zien en te kiezen voor de aanschaf van een AED. Een AED kan menig mensenleven redden! Niet alleen omdat het jouw broer, zus, tante of aanverwante kan zijn maar met een hart voor iedereen.

Ik wil hiermee niet de verplichting opleggen aan elke betrokkene. Het is perfect mogelijk om 1 toestel of enkele toestellen te laten rouleren van wedstrijd tot wedstrijd. Zodat de aanwezige hulpverlener dit toestel indien nodig ter plaatse gaan bedienen. Met mijn 25 jaar ervaring als urgentieverpleegkundige ben ik overtuigd dat dit toestel het verschil kan uitmaken bij meerdere ongevallen.'