Top 10 noteringen het doel in Las Vegas

Top 10 noteringen het doel in Las Vegas
Dressuurruiters Edward Gal en Hans Peter Minderhoud en springtoppers Gerco Schröder, Maikel van der Vleuten en Jur Vrieling nemen volgende week van 15 tot en met 19 april in Las Vegas deel aan de Wereldbekerfinales. Het sluitstuk van het indoorseizoen zal in de Amerikaanse showstad Las Vegas letterlijk en figuurlijk het nodige vuurwerk opleveren. De Nederlanders hebben kansen op podiumplaatsen, al zullen titelverdedigers Charlotte Dujardin (dressuur) en Daniel Deusser (springen) er alles aan doen de wereldbekers te heroveren.

De FEI Wereldbekerfinales dressuur en springen keren na zes jaar weer terug naar Las Vegas. De gokstad is voor de vierde keer (eerder in 2005, 2007 en 2009) gastheer van de finales, waarvoor 18 dressuur- en 42 springruiters zich wereldwijd via de verschillende leagues hebben geplaatst.

Na de laatste wereldbekerkwalificatiewedstrijd in Den Bosch had naast Edward Gal en Hans Peter Minderhoud ook Danielle Heijkoop (Rotterdam) zich geplaatst voor de dressuurfinale. Door een blessure van haar paard Siro N.O.P. (v.Gribaldi) heeft Heijkoop zich noodgedwongen af moeten melden voor Las Vegas.

Edward Gal en Hans Peter Minderhoud vliegen komend weekend wel met hun paarden Glock’s Undercover N.O.P. en Glock’s Flirt naar de Verenigde Staten. Gal hoort bij de titelkandidaten en is de man in vorm. Drie weken geleden was hij heer en meester tijdens Indoor Brabant. Maar of het Gal met zijn toppaard lukt om de Britse Charlotte Dujardin en haar in Nederland gefokte Valegro (v.Negro) van de titel af te houden weten we volgende week. Hans Peter Minderhoud vertelt; “Onze beide paarden zijn heel goed in vorm, dat hebben ze de laatste weken wel bewezen. We kunnen zeker bovenin mee gaan doen. Ik verwacht toch wel dat Edward bij de beste drie kan eindigen”.

Edward Gal won de wereldbeker in 2010 met Totilas en werd twee keer tweede met Lingh. Volgende week rijdt de ruiter uit Harskamp zijn negende finale. Hans Peter Minderhoud deed al vier keer eerder mee en werd in 2009 in Las Vegas vierde met Exquis Nadine. Met Glock’s Flirt vormt Hans Peter sinds vorig jaar zomer een combinatie. In de korte samenwerking zijn al hele goed resultaten geboekt. “Zelf heb ik de laatste wedstrijd in Den Bosch met Glock’s Flirt twee records gereden, in de Grand Prix en de Kür op Muziek. Dus die opgaande lijn moet zeker ook in Las Vegas voor een goed resultaat gaan zorgen. Ik zie het met vertrouwen tegemoet en we hebben er hartstikke veel zin.”

Jur Vrieling: “Top 10 is het doel.”

Jur Vrieling (45) uit Holwierde debuteert volgende week in de wereldbekerfinale springen. “Het is een uitdaging. Ik heb er ongelooflijk veel zin in. VDL Zirocco Blue N.O.P. is heel goed in vorm. Een top 10-klassering is echt mijn doel.” Vrieling reed een sterk indoorseizoen met de schimmelhengst. Ze wonnen de wereldbekerkwalificatiewedstrijd in Oslo en waren vierde in Gothenburg en Helsinki. De ring in het Thomas & Mack Centre in Las Vegas is net als die in de Scandinavische steden niet groot. “Dat is voor ons wel een nadeel. VDL Zirocco Blue N.O.P. is een groot paard met een grote galop dus dan is zo’n kleine hal niet makkelijk. Maar het is zoals het is en we gaan er voor.”

Om in de top 10 te eindigen heeft Vrieling al een strategie uitgedacht: “Gelijk in de eerste wedstrijd, die gaat op tijd, aanvallend met verstand rijden om zo hoog mogelijk te eindigen. Van daar uit door gaan naar de finale op zondag.” Door zijn uitstekende prestaties in het afgelopen jaar vinden we de Groninger op de actuele wereldranglijst op de 14e plaats. “Dat heb ik voornamelijk aan de resultaten met Bubalu VDL te danken. Nu Bubalu VDL is teruggetrokken uit de sport, moet ik me de komende weken zien te handhaven op die plek. Dat is niet gemakkelijk. Naast Zirocco Blue heb ik in Flash Dance en Arezzo VDL ook twee aankomende talenten. Misschien eerst even een stap terug doen om er straks twee vooruit te maken”, kijkt Vrieling in de toekomst. Titelverdediger Daniel Deusser (Duitsland) is voor Vrieling de grote favoriet voor de zege. “Hij woont in België en spreekt goed Nederlands, maar ik hoop toch dat er een echte Nederlander wint.”

Gerco Schröder rijdt volgende week zijn negende (!) finale. In 2011 in Leipzig boekte hij met New Orleans zijn beste klassering met de zesde plaats. Glock’s Cognac Champblanc is het paard waarmee Gerco volgende week vooraan probeert te eindigen. De schimmel maakt zelden een springfout. Onlangs werden Gerco en de ruin achtste in de Grote Prijzen van ’s Hertogenbosch en Doha. Ze plaatsten zich voor de finale door onder meer de vierde plaats in de kwalificatiewedstrijd in Lyon en een zesde plaats in Stuttgart. Op de huidige wereldranglijst bezet Gerco plaats 21.

Maikel van der Vleuten vinden we 10 plaatsten hoger, Vleut jr. is dé nummer 11 van de wereld. Voor Maikel is het zijn derde finale. Net als in 2012 en vorig jaar rijdt hij met de nu 13-jarige hengst VDL Groep Verdi TN N.O.P. In zijn eerste finale maakte hij het thuispubliek in Den Bosch uitzinnig door als 7e te eindigen. Vorig jaar in Lyon verbeterden ze die prestatie met de 6e plaats. Zit er dit jaar een top 5 klassering in? Dat de combinatie tot grootse prestaties in staat is, bewijzen de zilveren Olympische teammedaille in Londen en de gouden teammedaille vorig jaar tijdens het WK in Frankrijk.

Het eerste onderdeel van de finale is voor de springruiters een wedstrijd direct op tijd, de tweede wedstrijd is een klassiek parcours waarbij de strafpunten bij die van de eerste wedstrijd worden opgeteld. De beste combinaties rijden op 19 april het laatste onderdeel en dat is een wedstrijd over twee manches. De ruiter/paard combinatie met de minste strafpunten wint de wereldbeker.

 

Nederlandse deelnemers FEI Wereldbekerfinales Las Vegas:

Dressuur

Edward Gal (Harskamp) – Glock’s Undercover N.O.P. (Ferro x Donnerhall)
Hans Peter Minderhoud (Harskamp) – Glock’s Flirt (Florestan I x Gauguin de Lully)

Springen

Gerco Schröder (Tubbergen) – Glock’s Cognac Champblanc (Clearway x Caretino)
Maikel van der Vleuten (Someren) – VDL Groep Verdi TN N.O.P. (Quidam de Revel x Landgraf I)
Jur Vrieling (Holwierde) – VDL Zirocco Blue N.O.P. (Mr. Blue x Voltaire)