SZH zet zich onder meer in voor behoudt Zwaar Warmbloed

SZH zet zich onder meer in voor behoudt Zwaar Warmbloed



Zeldzame huisdierrassen worden met uitsterven bedreigd en daarom luidt de Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) de noodklok. Om zijn pleidooi kracht bij te zetten, trekt de stichting vandaag met een aantal dieren naar het Plein bij het Binnenhof in Den Haag.

Samen met enkele andere organisaties overhandigt de stichting de Tweede Kamer een brandbrief om aandacht en geld te vragen voor het behouden van zeldzame huisdierrassen.

Op een lijst van het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland (CGN), dat verbonden is aan de Wageningen Universiteit, staan 92 zeldzame rassen. Meer dan 30 soorten hebben de status kritiek gekregen.

Zwaar Warmbloed


Het gaat onder meer om het paardenras Zwaar Warmbloed waarvan er momenteel nog 136 zijn. Ter vergelijking: er leven nog zo'n 1800 reuzenpanda's en 4800 zwarte neushoorns in het wild. Naast het paardenras gaat het ook om diverse andere (landbouw)dieren.






In de brandbrief aan de Tweede Kamer zegt voorzitter Geert Boink van de SZH 350.000 euro nodig te hebben voor het behoud van de rassen. Dat is ruim vier keer zoveel als de 80.000 euro die de stichting nu jaarlijks krijgt. De stichting gebruikt het geld onder meer voor het ondersteunen van boeren en projecten die het behoud van zeldzame rassen stimuleren.






Lees het volledige verslag hier