Scheren of niet? Waar moet je rekening met houden?

Scheren of niet? Waar moet je rekening met houden?

Paarden ontwikkelen een wintervacht zodra de hoeveelheid daglicht afneemt en de temperatuur daalt. Een mooi systeem, want door de structuur en lengte geeft de wintervacht extra bescherming tegen kou.





Een paard met een flinke wintervacht zal tijdens inspanning eerder zweten, zeker als je in een binnenbak traint. Het langere haar droogt bovendien langzamer op. Veel sportpaarden worden daarom geschoren. Dit betekent automatisch dat het paard, ter compensatie van het afgeschoren winterhaar, één of meerdere dekens moet dragen om warm te blijven.

Wat heb je nodig?
Ben je van plan je paard te scheren, zoek dan iemand met ervaring om je te helpen. Plan voldoende tijd in, zorg voor een goed werkend scheerapparaat met geslepen messen en een extra lange, sterke stroomkabel. Laat het paard eerst even wennen aan het geluid van het scheerapparaat. Is je paard nog niet geschoren, laat hem dan eerst aan het gevoel wennen.

Wat scheer je en hoe doe je dat?
Scheer tegen de haargroeirichting in en trek bij de borst en de ellebogen de huidplooien even glad. Je kunt het paard ook gedeeltelijk ongeschoren laten. Je kunt bijvoorbeeld een deken van wintervacht overlaten en alleen de delen scheren waar het paard zweet, zoals de hals.

Paarden die veel buiten staan
Ruiters en menners die veel buiten rijden of hun paarden veel buiten laten lopen, kunnen hun paarden beter niet scheren. De kans op een verkoudheid is zonder winterhaar te groot. Neem dan wel de tijd om het paard na de training goed droog te stappen of gebruik een zweetdeken om het zweet te absorberen. En: vergeet niet om de zweetdeken op tijd weer af te doen!