Russische paardendames vechten over ruin Limcatus

Russische paardendames vechten over ruin Limcatus
Het tienjarige springpaard Limcatus is inzet geworden van een juridisch gevecht tussen twee Russische paardendames. De in Dedemsvaart gevestigde amazone Iana Melnikova zegt de Holsteiner ruin te hebben verkocht en geleverd aan haar landgenote Irina Sorokina. Die stuurde het volgens Melnikova enkele maanden later sterk vermagerd en angstig weer terug. De koopsom van 70.000 euro werd nooit betaald en het paard is er nu zo slecht aan toe dat het onverkoopbaar is geworden.

Ook een ruil was volgens de afspraken mogelijk geweest. Melnikova kreeg daarvoor vorig jaar augustus het paard Art. Alleen was ook dat dier volgens haar in slechte conditie, heel lastig te berijden en daarmee onacceptabel als ruilmiddel. Sindsdien zit de zaak in een impasse en staan beide paarden gestald in Dedemsvaart, volledig voor rekening van amazone Melnikova, die als amateur meedoet aan wedstrijden in Nederland.

De stallingskosten voor beide paarden gaan richting de 18.000 euro en die wil Melnikova door haar Russische handelspartner betaald zien. Aanvankelijk eiste ze ook de koopsom voor Limcatus, maar die eis liet haar advocate mr. Weda tijdens de zitting vallen omdat de bewijsvoering mogelijk te ingewikkeld zou worden voor een kortgeding. Ook de vordering om het paard Art onder dreiging van een dwangsom te laten ophalen, zodat de kosten niet verder zouden oplopen, liet de advocate vallen. "Anders verdwijnt het paard naar het buitenland", zag de raadsvrouw net op tijd in. Zij beperkte de eis tot de betaling van de stallingskosten. Voor het overige zal ze een bodemprocedure aanspannen.

Volgens koper Sorokina is er geen deal tot stand gekomen omdat Melnikova het ruilpaard heeft afgewezen, aldus haar advocaat. "Melnikova stalt dus haar eigen paard", aldus de raadsman. Vergoeding vragen voor de stalling van ruilpaard Art vond hij 'de omgekeerde wereld' omdat het Melnikova zelf is die weigert het paard terug te laten gaan naar zijn eigenaar. "Ze heeft de schade over zichzelf afgeroepen." Dat het paard niet zou deugen bestreed hij. "Art is een echt wedstrijdpaard en was ook succesvol. Alleen heeft Melnikova niet de rijervaring die nodig is voor een paard van deze klasse."

De rechtbank doet op 3 april uitspraak.