Rabobank genereert enorm sportief rendament

Rabobank genereert enorm sportief rendament
Na 15 jaar kan worden geconstateerd dat het in 1999 in het leven geroepen Rabo Talentenplan een enorm sportief rendement op heeft geleverd. Maar liefst vier voormalig Rabo Talenten van het Jaar vertegenwoordigen Nederland op de komende Wereldkampioenschappen. Vijf voormalige Rabo Talenten van het Jaar hebben deelgenomen aan de Olympische Spelen.

Van de ruiters die dit jaar van 23 augustus tot en met 7 september naar de Wereldruiterspelen in Normandië gaan maakten Daniëlle Heijkoop (dressuur, Rotterdam), Elaine Pen (eventing, Voorschoten), Tim Lips (eventing, Breda), Maikel van der Vleuten (springen, Someren) en de reserves Frank Schuttert (springen, Ommen) en Diederik van Silfhout (dressuur, Lunteren) ooit deel uit van het Rabo Talententeam. Para dressuuramazone Rixt van der Horst (Grou) maakt sinds dit jaar deel uit van het Rabo Talententeam. Bondscoach van de para dressuur Joyce Heuitink (Arnhem) was in 2002 lid. Gerco Schröder (Tubbergen), Maikel van der Vleuten, Tim Lips, Elaine Pen en Frank Schuttert waren allen zelfs ooit Rabo Talent van het Jaar.

Rabo Talentenplan
Het Rabo Talentenplan is het talentherkennings- en ontwikkelingsprogramma van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) voor de Olympische disciplines dressuur, springen en eventing en de Para Olympische discipline para dressuur. Ieder jaar worden ruim 200 ruiters tijdens trainingen en bijeenkomsten begeleid door de KNHS bondscoaches of andere toptrainers. Het samenbrengen van toppers en talentvolle ruiters is één van de belangrijkste principes.

Het Rabo Talentenplan bestaat uit drie niveaus: Internationaal Talent, Nationaal Talent en Belofte. De bondscoaches stellen jaarlijks het Rabo Talententeam samen. Dit zijn de meest succesvolle ruiters en amazones in hun discipline en leeftijdscategorie en daarmee de ambassadeurs van het Rabo Talentenplan. Ieder jaar wordt uit het Rabo Talententeam het Talent van het Jaar gekozen. Daarnaast worden op grote hippische concoursen startplaatsen ter beschikking gesteld aan leden van het Rabo Talententeam om ervaring op het hoogste niveau op te doen.

Rabo Talentendag op 10 september in Ermelo
Op 10 september wordt de jaarlijkse Rabo Talentendag op de terreinen van het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo gehouden. Op deze dag zie je het Rabo Talenten van de toekomst aan het werk onder leiding van o.a. Anky van Grunsven, ambassadrice van het Rabo Talentenplan, en de coach van Edward Gal en Hans Peter Minderhoud: Nicole Werner.

De Rabo Talentendag is een schakel in de keten van talentontwikkeling. Voor de disciplines dressuur en springen vindt een eerste schifting plaats tijdens Rabo Talenten Selectiedagen in de regio. De tweede schifting is deze Rabo Talentendag in Ermelo, waaraan tal van toptrainers en -ruiters in de disciplines springen, dressuur, eventing en para dressuur aanwezig zijn om instructie aan jonge ruiters te geven. Er wordt die dag hard gewerkt en de jonge talenten, die vanuit alle windrichtingen naar het Nationaal Hippisch Centrum komen, kunnen de aanwijzingen die ze krijgen direct in  praktijk brengen. Dat is ook de essentie van deze dag: de aanwijzingen die ontvangen worden kunnen omzetten in daden. Daarin herkennen de gelouterde topruiters, toptrainers en bondscoaches de talenten. Op het hoofdterrein zijn de bondscoaches de hele dag bezig om springruiters te helpen. Het doel van deze Rabo Talentendag is om talenten te vinden die komende winter de Nationale Beloftentrainingen gaan volgen bij één van de toptrainers uit het KNHS Trainersplatform.

Meer weten over het Rabo Talentenplan? Kijk op www.knhs.nl/rabotalentenplan