Opinie: Paardensport Elitair Onbemind en wat is de oorzaak? Deel I

Opinie: Paardensport Elitair Onbemind en wat is de oorzaak? Deel I
De paardensport... onze nationale equipe springt zich week na week in de kijker. Onlangs nog een medaille tijdens de Nations Cup finales. Prachtige prestaties op het EK en toch wordt er in de nationale pers minimale aandacht besteed aan de prachtige prestaties van de hippische atleten. Terecht of onterecht?

In de wandelgangen klinkt het zonder meer, de paardensport is een elitaire sport en staat niet open voor een blik van buitenaf. Heel wat factoren zorgen ervoor dat de paardensport zich momenteel in een duaal karakter bevind. Onze redactie sprak met heel wat mensen uit de sport om een objectieve blik te krijgen op de benadering van de sport. Maandenlang onderzoek brengen we nu in een tweedelig artikel...

Paardensport elitair onbemind...

Er is een tweestrijd in de sport die recent nog maar eens werd bevestigd door de prijsstijgingen van bv. de LRV. Er is een algemeen akkoord dat de paardensport opnieuw te duur wordt. De aankoop en het onderhoud van een viervoeter is om te beginnen een dure zaak. Maar helaas is dat de kleinste kost - op lange termijn - geworden in de sport.

Licentie prijzen, dierenarts kosten, inschrijvingen een geheel pakket van prijzen die blijven stijgen. En waar stopt dat dan?
Heel wat paardenfanaten zijn het eens, de paardensport in Europa transformeert stilletjes naar het Amerikaanse systeem.

De eigen atleten zijn niet langer positief over hun eigen sport en dat manifesteert zich in de afgehouden interesse van de algemene pers voor de sport. Sowieso is de federatie (volgens ons) de eerste om een nieuwe stap naar verbinding te zetten...

De paardensport moet zijn eigenheid behouden MAAR moet streven het label van elitair van zich te schudden. Er mag geen tweestrijd zijn tussen berichtgevingen van miljoenen deals en ter zelfde tijd geroddel in de wandelgangen dat die inschrijving van 20 euro te veel kost. Transparantie en uniformiteit zijn twee kernwoorden waar de sport vandaag meer nood aan heeft als ooit tevoren.

De vraag is wat is de oorzaak?

Laat ons duidelijk zijn, de paardensport in Europa heeft geen nood aan deze transformatie. De eigenheid van het Europese model zorgt ervoor dat het de draaischijf blijft van internationale handel, topsport en ontwikkeling. Meer nog kan je dus stellen dat een transformatie richting een high-end cultuur (of pure elitaire sport) nefast zou zijn voor de economische en sociale structuur van onze sport.

Wat is de oorzaak? Daar bestaan verschillende theorieën over, maar zeker is dat de invloed van de Amerikaanse, Chinese en Arabische koopkracht de sport een andere wending hebben gegeven.

Nieuwe evenementen zoals bijvoorbeeld de Global Champions Tour en de JumpingClash Challenge bieden financiële opportuniteiten voor de topsport, een speciale omkadering voor de bezoeker en brengen een nieuw niveau aan de sport.



De schuldige?

Dus zijn de evenement organisatoren de schuldige van de prijsstijgingen? Is het de federatie? Het is heel moeilijk om een schuldige aan te duiden want iedereen is schuldige aan de wijziging.

De evenementen ...

Het is waar dat evenement organisatoren economische entiteiten zijn. Het doel is dus winst te maken. Maar we mogen niet vergeten dat de prijsstijgingen voor inschrijvingen of VIP tafels of ... beïnvloed worden door meer dan enkel winstbejag.

Wat dan wel allemaal?

Vandaag zijn ruiters niet meer tevreden met een kleine zandpiste van 20m op 60m, we willen ruime grote pistes, met sublieme hindernissen bezaaid omkadert door een top-of-the-art hippisch complex, tenten structuur, of algemeen omkadering.

We eisen toe te komen op een betonnen parking waar een parkeerwachter je de perfecte plaats aangeeft. We eisen dat er piste personeel is die alles in goede banen leidt en liefst nog dat we last minute onze inschrijvingen kunnen wijzigen. Al deze factoren zorgen ervoor dat we - misschien wel verblind door de luxe van de trendzetters - we de organisatoren verplichten de prijs omhoog te drijven.

Wat we soms kunnen vergeten is dat al die services gepaard gaan met een kostprijs. En daar moeten we uiteindelijk met z'n allen voor opdraaien.

Wat misschien niet meteen duidelijk is is hoe een prijsstijging meteen gekoppeld wordt aan het geleverd pakket. Ook zou het maar kort door de bocht zijn indien we aannemen dat alle evenement organisatoren dezelfde prijzen hanteren en in return dezelfde services aanbieden.

Er is een groot scale van prijsverschillen en services, wat de vraag stelt of de verschillende organisatoren misschien geen standaardisering voor oog moeten hebben als ultiem werkpunt. Wij zijn alvast vragende partij!



De federatie ...

Of de prijsstijgingen van federaties een directe verklaarbare reden heeft is dan weer een andere vraag. De federatie dient zijn administratie jaar na jaar uit te breiden. Net als bij belastingen zijn dit geen verloren kosten als die meteen en per direct geherinvesteerd worden in de ontwikkeling van de sport.

Iets waar we niet aan twijfelen. Immers schenkt de federatie genoeg aandacht aan alle niveau's van de sport alsook de ondersteuning van de topsport. Waar de federatie wel werk van moet maken is een transparantere communicatie in hoe het zijn budgetten aanwend.

Het is niet de bedoeling dat we de rekeningen van de federaties gaan controleren, maar een overzicht van welke ontwikkelingen en takken extra budgetteringen en investeringen werden toegekend zou de verschillende leden een beter inzicht geven in de ontwikkeling van de sport en de daaraan gekoppelde meerkosten. HEt schept een realistischer beeld van de sport, iets wat steeds een doeleinde moet zijn.