Niels Knape: “Bij Stal Hendrix is alles top geregeld”

Niels Knape: “Bij Stal Hendrix is alles top geregeld”



De 19-jarige Nederlandse ruiter Niels Knape was het voorbije weekend aan het werk op de 2 sterren concours van Genk. Knape is sinds 1 juni werkzaam voor Stal Hendrix. In het Sentower Park had Equnews een gesprek met deze talentvolle ruiter.

Hoe ben je bij Stal Hendrix terecht gekomen?
Ik was eind vorig jaar op skivakantie met een clubje en Tim Hendrix was ook in Kirchberg op skivakantie met vrienden. We hadden toen ‘ s avonds in de kroeg een gesprek en Tim vroeg me of ik misschien ooit iets zou voelen om bij Stal Hendrix te komen werken. Toen beloofde hij me dat hij me ooit zou bellen. Ik was daar heel enthousiast over. In april hebben we een nieuw gesprek gehad dat er een plek vrij zou komen en op 1 juni ben ik begonnen.

Voor wie reed je voordien?
Ik reed daarvoor paarden voor mijn vader. Het was meer een uit de hand gelopen hobby dan een job. Ik trainde die tijd veel bij Leon Kuijpers.

Hoe blik je terug op de voorbije maanden bij Stal Hendrix?
De voorbije maanden zijn goede maanden geweest. Ik ben naar de 3 sterren concours van Samorin geweest. Daar was ik 3e in de derby en 5e in de Grote Prijs. In Opglabbeek werd ik afgelopen zomer nog 5e in de 2 sterren Grand Prix. Toen heb ik een klein ongeluk gehad en een middenvoetsbeentje gebroken. Maar nu zit ik weer 3 weken op het paard. Ik leer heel veel van het team hier o.a. van Luc Steeghs, Tim Hendrix, Emile Hendrix, Michel Hendrix & Paul Hendrix. Hier op stal is alles gewoon top geregeld en dat is heel fijn werken.

Zijn het allemaal handelspaarden die je rijdt of kan je ook werken naar een kampioenschap?
De paarden op Stal Hendrix zijn allemaal bedoeld voor de handel, maar soms word er ook eens een paard iets langer gehouden voor de sport. Ik hoop dat ik nog 1 of 2 EK’s kan meemaken bij de Young Riders. Daar doen we met het hele team ons best voor om dat te bereiken. Ik denk ook dat dat haalbaar is.

Wie is jouw grote voorbeeld?
Ludger Beerbaum is mijn voorbeeld. Die kan met zoveel verschillende type paarden op het hoogste niveau rijden. En niet te vergeten hoelang die al hoog op de ranking staat. En hoeveel medailles die al heeft gewonnen.

Welke zijn jouw belangrijkste prestaties?
Dat is een bronzen medaille op het EK pony’s in 2010 en een zilver medaille op het NK junioren in 2013.

Hoe zie je jouw toekomst?
Ik zou wel op het hoogste niveau in de sport gereden willen hebben. Ik hoop ook om ooit mijn eigen handelsstal op te zetten.