Marcus Ehning over zijn ups en downs het afgelopen jaar

Marcus Ehning over zijn ups en downs het afgelopen jaar
Duits spring-icoon, Marcus Ehning heeft er een bewogen 2016 op zitten (tot noch toe). Na enkele top resultaten, zag Ehning zijn Olympische deelname in het water vallen 24 uur voor de openingsproef. Zijn witte viervoeter, Cornado NRW viel 'out' door een blessure. De 42-jarige kampioen bleef niet bij de pakken zitten en herpakte zich meteen. Dat resulteerde in onder andere een overwinning in de CSI4* en CSI5* Grote Prijs van Münster en Wenen, een overwinning tijdens de Nations Cup Finale in Barcelona en meer recent de overwinning van de CSI5* Madrid Horse Week.

In Madrid was er even tijd om te reflecteren over zijn succesvol jaar. "Hoewel ik niet heb kunnen deelnemen aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, toch heb ik er een geweldig outdoor seizoen op zitten. Het mooiste sportieve resultaat dit jaar is zonder twijfel de overwining tijdens de Nations Cup Finale in Barcelona, dat heeft me echt geraakt."

Samen met Comme Il Faut 5 (v. Cornet Obolensky, moeder: Ratina Z vm. Ramiro Z) won Ehning de GP in Oostenrijk en Paderborn. Comme Il Faut wordt reeds twee jaar uitgebracht op een internationaal 5* niveau door Ehning. "Hij wordt regelmatiger in zijn werk en resultaten. Ik ben echt blij dat ik Comme Il Faut op stal heb. Dat gezegd moet ik realistisch zijn, een ruiter die op top niveau wil presteren kan vandaag niet langer op slechts één paard vertrouwen, je hebt een  'setje' toppaarden nodig. Zonder die kwaliteit op stal lukt het niet meer."



Toegegeven is Comme Il Faut een top paard, en dat verraadt zijn afstamming zonder twijfel. "Als ruiter zegt me dat echt niets. Als fokker daarentegen ben ik enorm fier dat een paard als Comme Il Faut de kwaliteit van onze Duitse bloedlijnen bewijst."

Voor Ehning is de fokkerij meer een toevallig ontstane hobby. "Toch kan ik er echt van genieten. Ik ben langzaam beginnen fokken omdat ik één van mijn sport merries bij me hield. Vandaag maak ik gebruik om de vele hengsten die ik heb 'intelligent' te kruisen met de voormalige topmerries. Ik beperk me wel tot een drie a vier veulens per jaar."

En hoe is het nog met Singular La Silla ?

"Singular ( Fergar Mail) stelt het uitstekend. Hij moet de tijd krijgen om volledig te herstellen. Tussen Juli en November was hij buiten strijd. Ik blijf toch geloven in hem, hij kan echt een ster fenomeen worden!"



Het grote dieptepunt voor Ehning was zonder twijfel de afmelding van de Olympische Spelen. "Ik had niet speciaal getraind voor de Spelen. Voor mij zijn ze - sportief bekeken - een kampioenschap als een ander. Ik had wel Cornado NRW zijn wedstrijd en trainingsschema aangepast, zodat het goed zou uitkomen. En we waren er 100% klaar voor." Helaas liep het anders voor de combinatie. "De avond voor de openingsproef voelde ik bij het losrijden dat Cornado niet geheel top was.  De volgende ochtend leek alles opnieuw in orde. De eerste vijf minuten was alles in orde tot we aan het zwaardere werk begonnen. Na enkele check-ups heb ik samen met het team besloten geen enkel risico te nemen..."

Kort nadien kwam er echter heel goed nieuw? "In September werd ik vader van mijn vierde kindje. Lyas stelt het enorm goed. Ik hecht enorm veel belang aan mijn familie, kinderen zijn het mooiste wat er bestaat!"

Afsluitend bevestigd Ehning nog eens zijn standpunt over de nieuwe FEI Olympische 'format' wijziging. "Ik ben er principiëel tegen. Ik volg de redenering van het FEI niet. Waarom moet je een goedwerkend systeem wijzigen?  De aanpassing is echt nadelig voor de sport. In Rio hebben we gezien welke druk er op de landen komt met uitgeschakelde ruiters, en geloof me de spanning is al zwaar genoeg."