Jos Kumps: "Ik ben terecht bang van paarden, maar op een positieve manier"

Jos Kumps: "Ik ben terecht bang van paarden, maar op een positieve manier"

Jos Kumps coacht ruim 40 jaar verschillende internationale topruiters. Voor Jos Kumps is zijn paardenleven meer als een carrière, het is een keuze van levensstijl.


Kumps reed zelf in het verleden. Zelf groeide hij op in een modaal gezin dat niets te maken had met paarden. "Ik was 11 jaar oud toen het allemaal begon," zegt Kumps. "Ik had de passie meteen te pakken. Zodra ik oud genoeg was verhuisde ik richting Groot-Brittannië om mezelf te trainen."


Eenmaal terug in België werkte hij zich uit tot een freelance coach en ruiter. "Ik op heel jonge leeftijd de kans om met topruiters samen te werken, dat was de basis van mijn succes," zegt Kumps.







"Mijn motivatie is vandaag anders als 20, 30 jaar geleden," zegt Kumps. "Ik focus me nu meer op het 'backstage' werk. Toch rijd ik zelf nog steeds vier tot acht uur per dag. 10 paarden rijden per dag op mijn leeftijd, ik doe het nog steeds graag," lacht hij.



"Paardrijden is voor mij een constante zoektocht naar het hoe het paard functioneert en denkt, een heel interessante oefening. Het gaat me niet langer over de wedstrijd, maar het is enorm bevredigend om in het zadel te vertoeven."






Focussen op aankomend talent


Jos Kumps focust zich op het coachen van aankomend talent. Samen met zijn leerlingen heeft zich gevestigd op de Ecuries d'Ecaussinnes, toch reist hij ook de wereld rond om zijn leerlingen bij te staan met de nodige tips.


"Ik deel m'n tijd tussen de paarden en de leerlingen. Mijn werk varieert van het coachen van ruiters tot het klaarmaken van paarden, voornamelijk van mijn klanten." Verder is Jos een enorme hulp voor zijn twee zonen. "We werken op een verschillend niveau, toch probeer ik ze zo goed mogelijk bij te staan. Ik ben tweemaal zo oud als m'n jongens maar ben alles wel gewend en dat helpt."










Jos Kumps' visie op paarden





"We vergeten te vaak dat een paard een slim dier is, ze onthouden alles wat er is gebeurd." begint Jos Kumps. "Het is het doel het paard die slechte ervaringen vanuit een ander perspectief te laten benaderen. Dit is echt een interessante oefening, en ervaring is daarbij een plus. Tijd laat je toe om je op een realistische en nederige positie te plaatsen."


"Discipline is slechts één onderdeel van het proces. Het schrikt ook niet af, dat is goed. Maar wat velen vergeten is je kan tegen jezelf liegen maar een paard dat liegt niet!" Volgens Kumps is paardrijden een confrontatie met de waarheid.


Paardrijden is hulpen gebruiken, geen forceringen, volgens de Belgische leermeester. "Wanneer we een moeilijkheid confronteren moeten we op zoek naar welke actie het paard belemmerd om zijn taak uit te voeren. Op dat moment hebben we vaak een verkeerde inschatting van de realiteit gemaakt. Zijn we waarschijnlijk iets te ambitieus geweest."


Kumps en zijn angst


"Toegegeven, ik ben bang van paarden," zegt Kumps verrassend. "Niet negatief bedoelt," corrigeert hij zichzelf meteen. "Ik weet waar paarden toe in staat zijn. Je moet tijdens het paardrijden met alle details rekening houden. Soms kan een paard uit het niets in paniek slaan, de ruiter kan dan extra motivatie geven door per abuis zijn sporen tegen de flank te drukken, er zijn veel factoren die dit een gevaarlijke omgeving maken."