Interview met springlegende Ludger Beerbaum

Interview met springlegende Ludger Beerbaum

Het is geen geheim dat Duits springruiter, Ludger Beerbaum één van de meest iconische springruiters van deze eeuw is. Voor Europa is hij een vakman, voor China een 'superstar'. Beerbaum is niet alleen de oprichter van de Longines Equestrian Beijing Masters - die volgende week plaatsvinden - maar evenzeer ligt de 53-jarige Duitser aan de basis van de nieuwe Chinese ruiterschool.


We namen even de tijd om met deze levende legende te interviewen.


Enkele dagen geleden kondigde u aan afscheid te nemen van de topsport. Welk gevoel heeft u bij deze beslissing? Melancholie of vreugde voor de toekomst?


In feite geen van beide. Ik heb lang nagedacht over deze beslissing, maar ben overtuigd dat deze genomen is op het juiste moment. Alles wat vanaf heden mijn pad kruist, zal ik met een glimlach aanvaarden. Bovendien, ik blijf wel actief in de arena op een internationaal niveau, echter niet langer op het sportief top niveau.


Het trainen van aankomend talent, wordt dat de focus van de toekomst voor u ?


Het trainen en begeleiden van jonge talentvolle ruiters en paarden is altijd een belangrijk gegeven geweest in mijn leven.  Marco Kutscher, Philipp Weishaupt, Henrik von Eckermann, allemaal hebben ze de intrede in de topsport gemaakt onder mijn begeleiding.


In de toekomst zal ik me echter wel meer toespitsen op andere regio's. Ik reis momenteel door Azië met de Longines World Equestrian Academy, een nieuw concept waarbij we Aziatische ruiters uitnodigen om stages te volgen in mijn thuisbasis in Riesenbeck, Duitsland.


Kan u ons even toelichten hoe u de ontwikkeling van de paardensport in China evalueert?


Ik ben sinds 2006 actief in de Chinese hippische sport. China kent een enorme groei, elk jaar zie ik meer wedstrijden en meer ruiters. Wat enorm leuk is dat meer en meer jonge mensen de weg naar de sport vinden in China.


Helaas is de evolutie van de know-how niet even snel als deze van de markt zelf. Kennis van paardenzorg tot sportieve kennis ontbreken nog te veel in China.  Dit is ook de basis van de nieuwe Academy die ik heb opgericht.


Afsluitend; Hoe gaat u uw verjaardag vieren?


Ik heb niets gepland. Eigenlijk hoop ik dat iedereen het gewoon vergeet (lacht). Laat ons eerlijk zijn 53 jaar is nu ook niet zo bijzonder. Het blijft een normale werkdag zonder meer.