Honden binnenkort nog steeds toegelaten op eventingwedstrijd?

Honden binnenkort nog steeds toegelaten op eventingwedstrijd?
Eventingatleet Toin Peemen heeft op Facebook een gewoonte van vele ruiters en toeschouwers in vraag gesteld, naar aanleiding van een incident op het Europees Kampioenschap eventing voor pony's in Hongarije. Een loslopende hond ging daar tijdens het cross country onderdeel achter een Ierse combinatie aan. Zouden honden niet beter verboden worden op dergelijke wedstrijden? Het is duidelijk een terechte vraag, waar ongetwijfeld nog meer discussie over zal volgen.

De hond in kwestie beet zich vast in de staart van de pony en werd hierbij geraakt door één van de achterbenen. Als gevolg hiervan liep het dier ingewendige bloedingen op, waardoor de eigenaars hem hebben moeten laten inslapen. De Ierse combinatie kon de wedstrijd uitrijden, maar het spreekt voor zich dat dit incident dramatisch had kunnen aflopen.

Het bericht van Peemen kan op veel bijval rekenen. Het werd ondertussen reeds 112 keer gedeeld op Facebook. Anderen opperen dan weer dat honden niet voor problemen kunnen zorgen, zolang ze aangelijnd blijven op het wedstrijdterrein.

Het voorval in Hongarije is echter helaas geen unicum. Zowel bij eventingwedstrijden als bij dressuur- en springwedstrijden komen dergelijke incidenten voor. Bovendien zorgen de honden voor besmettingsgevaar via hun ontlasting. Het zou een bedenking kunnen zijn die terreineigenaars zich maken wanneer zij overwegen om hun grond ter beschikking te stellen aan de paardensport. Voorlopig zijn er reeds wedstrijden die honden verbieden, zelfs wanneer zij aangelijnd zijn. Duidelijke en algemene richtlijnen omtrent dit onderwerp zijn dus noodzakelijk en zullen waarschijnlijk niet meer lang op zich laten wachten.