Generatie op generatie presteren op het hoogste niveau. Een blik op de paardensport families.

Generatie op generatie presteren op het hoogste niveau. Een blik op de paardensport families.
De paardensport microbe wordt vaak van jongs af aan doorgegeven. Van vader/ moeder op zoon/dochter of zelf generaties verder. Vandaag zijn er generaties paardensporters die zich manifesteren op het hoogste niveau, in België is dat zonder twijfel de familie Philippaerts en Van Paesschen.

Bij de familie Van Paesschen zorgt Constant Van Paesschen voor de derde generatie paardensport in de familie. Ludo Philippaerts zorgde meermaals dat de Brabançonne op een internationaal concours weerklonk. Ook zijn kinderen hebben de smaak te pakken. De meest bekende zijn uiteraard de mode-tweeling; Nicola en Olivier Philippaerts.

Toch moeten de broers stilletjes uitkijken naar de opkomst van hun jongere broer, Thibault Philippaerts die zich meer en meer weet te bewijzen in het zadel.

Ook Stephan Conter heeft zijn microbe doorgegeven. Hoewel hijzelf een beperkte sportieve carrière achter de rug heeft, blinken dochters Emilie en Zoe Conter sinds kort uit op het hoogste niveau. Voornamelijk deze laatste weet haar mannetje te staan op een vijfsterren niveau.

Op dat niveau zijn de paardenfamilies beperkt. Buiten de Philippaertsen zijn er zo ook bij de zuiderburen de familie Bost. Roger-Yves Bost zit nog steeds zelf in het zadel. Bost groeide op tussen de paarden. Samen met zijn vrouw runt hij zijn eigen stallen nabij Parijs. Samen met broer Olivier Bost kregen ze de microbe van hun vader mee. Nu lijkt ook de derde generatie op het hoogste niveau klaar te staan. Nicolas en Clémentine via Roger-Yves Bost en Kim, MArgaux en Timothée via Olivier. Allen zijn ze actief in de sport.

Bij de Noorderburen is het de familie Van der Vleuten en vroeger ook de familie Voorn die op het hoogste niveau presteren. Eric Van der Vleuten is één va Nederlands' beste springruiters uit de geschiedenis. Hij gaf de microbe en opleiding met succes door aan zoon Maikel van der Vleuten. Ook Eric Van der Vleuten Jr. ambieert het hoogste niveau van de sport.

Maar zonder twijfel is de bekendste springfamilie in de wereld de Britse familie Whitaker. Het is niet meer bij te houden hoeveel leden nu actief zijn op het hoogste niveau in de sport. Ouders, nonkels, neven, nichten, kinderen, allen zijn ze opgegroeid in het zadel. Het mag duidelijk wezen dat de familienaam Whitaker de geschiedenisboeken van de springsport decennia lang domineert.