Geduld is een mooie deugd

Geduld is een mooie deugd
Iedereen maakt het wel eens mee. Het gaat even niet zoals we gehoopt hadden, en verliezen al snel het geduld. We maken impulsieve beslissingen die op dat ogenblik misschien nog de enige oplossing lijken.

Maar zoals we allemaal weten, zijn haast en spoed zelden goed. We mogen immers niet vergeten dat een paard een prooidier is. Hij of zij zal het dus meteen aanvoelen als de ruiter gespannen of gehaast is en hier op zijn manier op reageren. Het is het uiteindelijke doel van de ruiter om een haast vlekkeloze communicatie met zijn paard op punt te stellen. Helaas zijn er veel verschillen in de manier waarop beiden met soortgenoten omgaan. Geen makkelijke taak dus.

Aangezien een paard naast een prooidier ook een vluchtdier is, zal zijn reactie op stress van de ruiter vaak bestaan uit een vorm van vluchten. Het is daarom van groot belang wat we als ruiter steeds een ontspannen houding aannemen, en dit zowel fysiek als mentaal. Wanneer het gevoel opkomt dat er een impasse wordt bereikt: stop dan. Probeer op een kalme manier na te denken over een goede en constructieve oplossing waar zowel ruiter als paard zich goed bij voelen en bij zullen baten. Dit is ongetwijfeld een belangrijke sleutel tot succes. En net dit maakt van de paardensport de ultieme les in nederigheid. We komen onszelf tegen en leren de kleine kantjes van ons karakter kennen.