Kevin Thorton reageert op besluit FEI

Kevin Thorton reageert op besluit FEI
Onlangs heeft de FEI (Federation Equestre Internationale) een definitieve beslissing genomen omtrent de zaak tegen de Ierse ruiter Kevin Thornton (lees hier). Nadat het paard Flogas Sunset Cruise stierf tijdens de showjumping in Cagnes-Sur-Mer opende de FEI een zaak tegen de ruiter. In een reactie zei Thornton dat hij besloten heeft geen beroep aan te tekenen, dit wegens de kosten en tijd die het proces met zich mee brengen.

De bevindingen van de FEI bepalen dat het gestelde gedrag veel verder ging dan wat als acceptabel beschouwd kan worden. De 28-jarige ruiter was teleurgesteld in deze beslissing, uit de autopsie bleek dat er geen bewijs van fysiek geweld terug te vinden is op het lichaam van Flogas dat wijst op misbruik. Er waren geen sporen van extreem zweet, zweepslagen, spoorwonden of andere uitwendige letsels terug te vinden. Flogas Sunset Cruise’s autopsie toonde aan dat hij ongeveer een 10-tal donker rode markeringen had verspreid in de spieren van zijn rechter schouder, het zou gaan om matige maar recente bloedingen. De dierenartsen die het paard onderzochten konden niet aantonen dat de rode markeringen in de spieren veroorzaakt werden door het overmatig gebruik van een zweep.

Thornton bracht twee getuigen aan die het incident beschreven, nog zes andere getuigen brachten hun waarnemingen aan. Thornton wijst erop dat de getuigenissen niet conform waren aan elkaar. Iedereen was het er over eens dat Thornton zijn paard geslagen heeft, maar in welke mate, hoe en waar was verschillend tussen de getuigen onderling. Thornton wijst op de invloed van de media op de perceptie van de getuigen. Vanaf dag 1 had iedereen een mening klaar, aldus Thornton.

Thornton toont respect voor de bekommernis van de FEI omtrent de bescherming en het welzijn van de paarden op wedstrijd, alsook voor de inspanningen die de FEI doet omtrent het onderzoeken van mogelijke gevallen van paardenmishandeling. Maar hij gelooft dat zijn situatie gebruikt wordt als voorbeeld voor anderen.

Thornton kan binnen 21 dagen na datum van kennisgeving beroep aantekenen bij het Hof van Arbitrage voor Sport . Thornton, die gevestigd is in Peer, zal zijn opschorting uitzitten.

De eigenaars van de paarden steunden Thornton doorheen het hele proces, voor hen is er geen probleem. Alle paarden zullen aan het werk blijven de komende vier maand. Wanneer de vier maanden voorbij zijn, zullen zowel de paarden als Thornton klaar zijn om terug in de ring te verschijnen.