Cargill heeft verboden middel ractopamine in grondstoffen gevonden

Cargill heeft verboden middel ractopamine in grondstoffen gevonden
De Federatie "United States Equestrian" (US Equestrian) bedankt Cargill voor de moeite die ze hebben genomen om uit te zoeken waarom twee paarden die aan een wedstrijd van de Fédération Équestre Internationale (FEI) deelnemen van twee US Equestrian ruiters positief werden getest op ractopamine.

In de Verenigd Staten is ractopamine  toegestaan in diervoeders bij kippen, varkens en  rundvee maar het staat als verboden middel op de FEI lijst. Ractopamine werd verboden in 160 naties evenals Europees Unie, Russia en China voor de ongewenste effect die op varken en vee heeft getoond.

De positief geteste paarden had het Cargill product Progressive Nutrition® Soothing Pink™ gekregen. Het is een voeding supplement voor gastrische problemen maar ongelukkig zoals nu blijkt heeft er ook ractopamine in het product gezeten. Het middel stond echter niet op het etiket omdat slechts sporen van ractopamine in een van de ingrediënt terug is gevonden. Cargill heeft naar aanleiding hiervan uitvoerige testen uitgevoerd en ook deze waren positief.

Naar aanleiding van het rapport van Cargill hebben de getroffen combinaties de FEI gevraag om de suspensie op te heffe.  Waarom de Court Arbitration of Sport (CAS) heeft besloten dat deze vanaf maandag 8 Mei  is terug getrokken.

Normaal gezien zouden de positief bevonden paarden twee maanden langs de kant moeten staan. Maar gezien er in deze zaken duidelijk bewijs is dat het om een incident gaat waarbij derden "schuld" hebben heeft de FEI het verzoek van de ruiters gehonoreerd.

Ondertussen onderneemt Cargill ook actie en waarschuwt voor de mogelijke problemen bij het gebruik van Progressive Nutrition® Soothing Pink™. In een verklaring laten ze weten:
"Dankzij onze onderzoek hebben we ontdekken dat één van de ingredienten van Progressive Nutrition® Soothing Pink™ een kleine spoor van ractopamine bevat.Daarop volgend hebben we meteen het product "Progressive Nutrition® Soothing Pink™"uit de markt terug getrokken. We hebben de bron  geïdentificeerd en zijn onmiddelijk gestopt met het gebruiken van deze ingredienten bij onze productie."