FEI en het uitdelen van gele kaarten

FEI en het uitdelen van gele kaarten

De FEI houdt een database bij van ruiters en amazones die een gele kaart of waarschuwing hebben gekregen tijdens een wedstrijd. Deze kaarten kunnen om verschillende redenen worden uitgedeeld in het kader van paarden welzijn of onprofessioneel gedrag.


In 2014 zijn tot dusver wereldwijd 46  gele kaarten uitgedeeld, waarvan de meeste worden gegeven aan ruiters op het 1* niveau. Dit is zeer begrijpelijk omdat dit de grootste groep internationale ruiters betreft.

Als we naar landen gaan kijken is het Australië die de lijst aanvoert met de meeste waarschuwingen en veertien gele kaarten. Daarentegen wisten de ruiters en amazones uit India in twee evenementen er zes verzamelen. Dit kan mogelijk aangeven dat hier meer ondersteuning nodig is van de meer bevestigde landen in de paardensport, zodat dit in de toekomst voorkomen kan worden.De meeste waarschuwingen en kaarten worden dan ook uitgereikt bij het doorrijden van drie weigeringen en overmatig gebruik van sporen en zweep.

Het is interessant om te zien hoe er een systeem is opgezet dat de ruiters opleidt en het welzijn van de sport bevordert. Daarnaast is het duidelijk effectief omdat het aantal overtredingen een stuk lager is dan tijdens het introductie jaar in 2009. In het jaar 2012 en 2013 vonden er al zo een 30 tal minder overtredingen plaats ten aanzien van de 147 overtredingen die in 2009 plaats vonden. Dit komt waarschijnlijk door de publiekelijk open database waar je herkenbaar op komt te staan. Zodanig stellen mensen zich professioneler op en is er meer sociale controle wat het welzijn van de paarden (en de sport) ten goede komt.

De meest opvallende overtredingen hebben wij nog even voor u op een rij gezet:

  • Verscheidene gele kaarten in Eventing voor "gevaarlijk" rijden en het doorrijden na drie weigeringen in de cross-country.

  • In de USA kreeg een ruiter een waarschuwing voor het gevaarlijk springen van hindernissen tijdens het losrijden.

  • Overmatig gebruik van sporen en zweep bij paarden.

  • Een Duitse en Nederlandse ruiter kregen een gele kaart voor het "doordrukken" en uit stilstand springen van een sprong.

  • Voor het over de omheining springen (bestaande uit touw) kreeg een ruiter uit Australië een gele kaart.

  • In Australie kreeg een ruiter een waarschuwing voor overmatig gebruik van sporen en het trekken in de mond na afloop van een dressuur proef.

  • Een trainer in India kreeg een waarschuwing voor het niet goed adviseren van een jonge pupil.

  • Voor het los laten lopen van zijn honden die achter paarden aan zaten kreeg een Franse ruiter een waarschuwing.


As je meer van de lijst wilt zien kan dat via de FEI site en deze link:  http://www.fei.org/fei/your-role/athletes/warning-cards

 © FEI/ Equnews.com