Droes in Haagse regio

Droes in Haagse regio
n de Haagse regio zijn afgelopen week verschillende gevallen gemeld van de zeer besmettelijke paardenziekte droes. De ziekte is een infectie van de luchtwegen waarbij abcessen van de lymfeknopen kunnen ontstaan. In Delft is de ziekte al bevestigd. Ook in Honselersdijk en Hoek van Holland zijn er meldingen.

Na een melding van de uitbraak ontstond op Facebook onduidelijkheid over welke stallen of maneges precies last zouden hebben van droes. Er is namelijk geen meldplicht rondom de ziekte, wel hangt er een grote angst om het bekendmaken heen. Stal C. Poot in Delft liet afgelopen vrijdag op sociale media weten dat er bij hen droes heerst. ,,De dierenarts is niet alleen bij ons langs geweest, maar ook bij vier andere plekken in de regio", laat Leonie van der Kooij van Stal C. Poot weten. Zij vindt dat die meldplicht er wel zou moeten komen. ,,Als iedereen wat meer open zou zijn over droes zou er ook veel minder heisa ontstaan. Mensen worden boos en ongerust als ze niet weten waar ze aan toe zijn. Als er nu in de paardenwereld het woord 'droes' wordt geroepen, gaan bij iedereen de haren overeind staan."

Bij Stal C. Poot is bij één paard droes geconstateerd. Hij staat nu in quarantaine. ,,Wij snappen de ernst van de situatie en houden ons netjes aan het droes-protocol. Overal zijn groene, oranje en rode stickers geplakt die de gevarenzones aangeven. Als iedereen zich netjes aan de regels houdt is er niks aan de hand." De bacterie kan 63 dagen overleven op vochtige plaatsen en op bijvoorbeeld staldeuren, dus de medewerkers van de stal zijn er nog wel even zoet mee. ,,Maar het paard maakt het goed en we maken ons geen zorgen. We houden alles netjes schoon."