De winter komt eraan, wat met de dekens?

De winter komt eraan, wat met de dekens?
De dekens worden opnieuw van onder het stof gehaald want hoewel het nu nog even een hoge piek op de celsius schaal is, nadert de winter. Veel ruiters halen de dekens opnieuw boven, maar is dat een goede zaak?

Het is steeds belangrijk te beseffen dat paarden geen mensen zijn. De gevoelstemperatuur van paarden zijn volledig anders en paarden moeten hun warmte kwijt kunnen. Sterker, een oververhit paard kan koliekverschijnselen vertonen of zelf een hartaanval krijgen indien het te warm wordt.

Zeker paarden die iets minder op punt staan met hun gewicht zijn vatbaar voor het warmte gevaar.  Zij krijgen eerder last van hoefbevangenheid. En dat op zijn beurt kan zelfs dodelijk zijn!

Het is belangrijk dus te redeneren dat het niet is omdat jij een dikkere jas aantrekt dat ook je paard het koud heeft.  Kijk naar (de conditie van) je paard; elk paard is uniek. En ook: laat je niet gekmaken door andere eigenaren. Twijfel je, vraag dan je dierenarts om advies.

Volgens sportfysioloog Eric van Breda kan je het volgende in acht nemen...

Heeft je paard een deken nodig? “Paarden die het hele jaar door buiten lopen hoeven geen deken op. Je moet er wel voor zorgen dat ze kunnen schuilen. Toch ziet de vacht die hem beschermt er per paard verschillend uit. Een Shetlander verandert plots in een bolletje wol, terwijl een Arabier in de winter zijn dunne velletje behoudt. Dit is deels erfelijk bepaald. In principe moet ieder sportpaard, geschoren of ongeschoren, het in de winter met geen of maximaal één deken afkunnen.”

“Tijdens koude dagen kan je paard ook gewoon naar buiten. Hij past zichzelf geleidelijk aan de omgevingstemperatuur aan. Pas vanaf ongeveer -5 Celsius moet je een sportpaard die een deken op heeft meer binnenhouden vanwege de temperatuur. Een paar uurtjes buiten is dan voldoende.”