De KNHS vertrekt alweer uit Weert

De KNHS vertrekt alweer uit Weert
Er liggen tonnen subsidie klaar voor de hippische campus in Weert-West. Er komen paardenbakken en stallen. Toch is ‘partner’ KNHS alweer uit Weert vertrokken.

De provincie vindt Weert-West een 'heel interessant en boeiend gebied', zegt gedeputeerde Ger Koopmans. Zó belangrijk voor de hippische sector, dat de provincie in elk geval 140.000 euro beschikbaar wil stellen aan de stichting Van Horne Hippique, die daar 'meerdere bakken' voor gaat aanleggen.

Subsidie
Maar de stichting krijgt ook geld van het Hippisch Centre of Excellence (HCE). Dit innovatiecentrum, ooit ondergebracht bij Rijo Stables in Weert, werd in 2011 opgericht maar was in 2013 alweer ter ziele. Volgens de provincie is er nog 376.000 euro van de subsidie over, die óók in de hippische campus wordt gestoken.

Alle voorzieningen, zoals stallen, binnen- en buitenpistes, die betaald worden door gemeente en provincie, worden aangelegd op het terrein van Horne Quartier (HQ). Door grondruil kan de gemeente namelijk 5,4 hectare grond aan HQ verkopen voor bijna 780.000 euro.

Voorwaarden
De gemeenteraad moet woensdag laten weten of ze daar bedenkingen tegen heeft. Voorwaarden zijn niet aan deze transactie verbonden. Als Weert wél voorwaarden stelt, zo heeft een ambtenaar aan de raadsleden laten weten, moet Weert het hele terrein openbaar aanbesteden.

De Koninklijke Nederlandse Hippische Sportbond (KNHS) was eind 2016 in Weert bij stal de Korenbloem al gestart met een cursus tot basisinstructeur. Er meldden zich acht cursisten, waarvan zeven uit Brabant. Maar de cursus is inmiddels verhuisd naar de voormalige paardenschool in Deurne.

Het ziet er niet naar uit dat de KNHS snel terugkeert naar Weert, laten bronnen binnen de bond weten.