Boeren boos door op hol geslagen paarden bij ballon landing

Boeren boos door op hol geslagen paarden bij ballon landing

Twee boeren in Eemnes zijn de landingen van Soester ballonvaarder Rob Wiegers helemaal zat. Paarden raakten maandagavond in paniek door de lawaaierige branders, die werden aangezet van de extreem laag hangende ballon.





Die moest weer omhoog nadat een andere grondeigenaar moeilijkheden maakte over landing. Eerder scheerde het rode gevaarte over Baarn en de A1.


Gerard Staal van het paardenpension noemt het ’schandalig’ en heeft een klacht ingediend bij de luchtvaartpolitie. „Er hadden ongelukken kunnen gebeuren. De pensionpaarden gingen in volle galop. Iemand die met vier paarden in het land stond om rustig te houden, gebaarde met de armen ’sodemieter op’. De dieren kunnen door de draad vliegen, op de weg terecht komen of in de sloot rennen. Met alle verwondingen van dien. Ik kreeg constant telefoontjes van de eigenaren of hun paard nog in orde was”, aldus Staal.




Pieter Seldenrijk weigerde de luchtballon te laten neerstrijken op zijn land. Ook zijn koeien raakten van streek. „Ik heb tegen de volgauto van de ballon gezegd dat ze honderd euro moesten betalen als compensatie omdat ik het hoge gras net zou gaan maaien”, aldus Seldenrijk, die verbaasd is dat ze dat kleine bedrag niet wilden betalen.


De piloot van de ballon besloot weer omhoog te gaan en de mand neer te zetten op een fietspad aan de Eikenlaan.


Een woordvoerder van het ballonvaartbedrijf bevestigt dat de piloot de branders weer moest open zetten. „We hebben niet de hoofdbranders, maar de ’stille’ gebruikt die de helft minder lawaai maken. Door de bomen aan de Wakkerendijk konden we echter niet zien dat er paarden stonden. Trouwens, een ballon kan niet echt sturen. Je moet met de wind meegaan. We mogen wel landen en hebben een verzekering voor schade die wordt aangericht. Er zijn landelijke afspraken met landbouworganisatie LTO.”


Volgens Staal wordt het meestal een welles-nietesspelletje met het Soester ballonbedrijf. „Ze zijn al een keer gewaarschuwd.” Ze worden gezien als ’ballonvaartcowboys’. „Het is hopeloos volk. Hebben geen benul wat ze aanrichten. We zijn goed verzekerd is het excuus, maar emoties van paarden zijn niet te verzekeren. In de ballon zaten zo’n vijftien mensen. Een tocht levert genoeg op”, aldus Staal.